måndag 28 februari 2011

Nytt likadant + plastpåsegarn

På fredag ska jag åka med tåget till Stockholm och hälsa på min pappa. Jag tar lite semester från familjen och åker iväg själv över helgen. Ibland måste man ladda batterierna lite på egen hand... Särskilt när man som jag är hemma på heltid. Jag tänkte ge ett par sockar till pappa för att han alltid är så snäll och för att han är världens bästa pappa. Jag måste bara sticka dem först... :)


De blir likadana som föregående presentsockar, fast i grått 7-bröder garn. Och så gör jag dem bredare. Hoppas nu bara jag hinner få dem klara innan jag anländer till Stockholm. Jag får väl maratonsticka på tåget i några timmar om det blir kris.

Igår kväll klippte jag sönder några plastpåsar enligt samma princip jag klippte i t-shirtar. Jag gjorde alltså plastpåse-garn. Det var lite klurigt att virka i det, men roligt. Jag vågade mig på att virka en rund form den här gången. Det ska bli en rund korg tänkte jag. Kanske till barnen?


Nu när jag vet att det funkar tänkte jag försöka rota fram lite snyggare plastpåsar och göra en mer färgkoordinerad korg nästa gång. Och så har jag förresten börjat sticka på en provlapp till ett lite större projekt. När ska jag hinna allt? Och varför är det så kul att börja på nya projekt innan de gamla är klara?? 

söndag 27 februari 2011

Present klar för leverans

Igår eftermiddag stickade jag klart de svarta stumporna som ska ges bort i present. Nu är de klara för leverans med lite rosa pappsnöre virat runt dem. Hoppas att de blir använda :)



fredag 25 februari 2011

En virkad korg och glada nystan

Imorse virkade jag klart korgen. Mitt första avslutade virkprojekt! :) Det var snabbt och lätt och gav verkligen mersmak på virkning. Tur jag har ett helt gäng av mammas virknålar i oilka storlekar redan. Fyndade en amigurumi-bok på bokrean igår...


Korgen är full med t-shirt-nystan i alla möjliga färger och kvaliteter. Fast nu är min garderob tom på noppriga gamla kläder. Måste nog fråga maken om han kan rensa lite i sin garderob också... Jag undrar förresten om man kan gå till Kupan eller Emmaus till exempel och fråga snällt om de har några kläder de tänkt kasta..? Då kunde jag göra en god gärning och recycla dem istället!


onsdag 23 februari 2011

Jag slaktar t-shirts & lär mig virka

Igår var jag på Moster Ingalisas blogg och läste om en jättesnygg korg hon virkat av ett par gamla gardiner. Jag vill också! kände jag då. Fast jag kan ju inte virka. Ännu. Men efter att ha rotat fram mammas gamla virknålar och googlat upp en virkskola lärde jag mig äntligen att virka! Det var ett av årets projekt, att jag skulle lära mig virka. Fast det skulle bli efter att allt annat blivit klart, avslutat och färdigt. Just nu har jag egentligen inte TID med det här tänkte jag. Och fortsatte med virkskolan.



Efter det blev det en raid i garderoben. Jag hittade massor av gamla noppiga t-shirts och sånt som ingen längre vill ha. En vända till med google, och då hittade jag en fantastisk beskrivning av hur man på bästa och enklaste sätt gör en t-shirt till en rulle garn. Så här gjorde jag:

1. Klippte bort överdelen och vek omlott. Beskrivningen säger att det bara får vara t-shirts utan sidosömmar, men det hade jag inga, så det struntade jag i. Är det äkta recycling tar man det man har hemma tycker jag!

2. Började klippa remsor.


3. Vek upp omlottstället och klippte alltihop till ett långt t-shirt-rep.


4. Drog så hårt jag kunde och töjde ut repet till ett garn. På bilden ovan ser man en liten hög till vänster med färdigt garn, och till höger hur det såg ut innan jag dragit i det.

5. Nystade. Ta-daaa, t-shirt-garn! Och det tog kanske... 5 minuter på sin höjd. Enkelt och kul!



Jag virkade en rektangulär botten först, det verkade enklare än en cirkel. Sedan fortsatte jag bara virka så att det blev sidor. Det går åt en hel del gamla t-shirts... måste klippa i några till idag. Hittills har jag virkat ungefär halva korgen tror jag. Handtag... är det bara att hoppa över några maskor (heter det maskor när man virkar, eller kallas det bara stolpar?) eller hur ska jag tänka där?


Observera att jag valde att inte sprätta/klippa bort diverse tvättråds- och storlekslappar ur mina plagg innan jag började klippa. Det ser lite kul ut när jag virkar min korg. Tänkte att det kan bli ett roligt samtalsämne. "Öh, varför sitter det trasiga/halva tvättrådslappar i ditt virkprojekt??" Ett sätt att uppmärksamma andra på att det är coolt med recycling, kanske? :)

söndag 20 februari 2011

UTLOTTNING - vinn garn, choklad & Knitspiration

Utlottningen är avslutad! Vinnaren hittar du här.



Snart är det min födelsedag, och det tänkte jag fira med en utlottning. Hoppas att många vill vara med!


Vinsten består av en härva (100 g) av Araucania Limari, Knitspiration - en inspirationsanteckningsbok för stickaren... och fair trade choklad :)


För att vara med i utlottningen lämnar du en kommentar till inlägget senast klockan 23.59 den 13 mars 2011. Vill du ha två vinstchanser - länka från din blogg och tala om i kommentaren att du länkar. Vinnaren dras den 14 mars. Lycka till!

lördag 19 februari 2011

Halvfärdigt

Jag har lyckats sticka färdigt den ena vanten, men inte hunnit lägga upp för vante nummer två ännu. Den känns OK, men till nästa par vantar jag stickar åt mig själv ska jag försöka lägga på minnet att inte göra tummen riktigt lika bred.


Samtidigt stickar jag vidare på de svarta sockorna i Novitas 7-bröder garn. Men det går lite trögt just nu tycker jag. Det är mycket annat som upptar min tid... barnen, städningen... ja... Det vanliga. Men jag försöker sticka några varv då och då i alla fall. De behöver inte vara färdiga förrän nästa helg, så det är ingen brådska. Observera att jag inte brukar ha dem på foten under tiden jag stickar ;)



Annars håller jag på att läsa Svärdet och spiran av Ken Follett just nu. Den är så BRA! Jag såg miniserien på TV för ett tag sedan och tyckte väldigt mycket om den och fick lust att läsa boken också. Boken är bättre, mycket mycket bättre. Den är faktiskt hemskt svår att lägga bort, jag vill läsa bara lite till, bara lite lite fast jag borde släcka lampan... bara ett par sidor till. Och plötsligt är klockan mitt i natten. Igen. Jag är dock glad att jag såg TV-serien först, för om jag läst boken först hade jag nog inte alls gillat TV-serien. Den verkar vara väldigt fritt ombearbetad. Faktum är att jag irriterar mig ganska mycket på att de ändrat handlingen så mycket. Boken är ju så himla bra att det verkar onödigt att ändra så mycket. Suck... Om du både läst boken och sett TV-serien förstår du vad jag menar. Om du inte läst boken - gör det!

onsdag 16 februari 2011

Nya stickprojekt & nya böcker

Jag har börjat sticka en vante utan tumkil. Hittar på mönstret själv - de blir enkla i självmönstrande garn med bli-glad-färger. De förra vantarna jag stickade (efter ett antal försök med olika mönster) hade tumkil, och jag är inte så säker på att jag tyckte om det. Får se hur passformen blir på de här vantarna med hål för tummen istället. Jag är väldigt förtjust i garnet i alla fall. Kan inte låta bli att le av alla de knalliga färgerna. Faktum är att de nog är ÄNNU knalligare än vad som framgår på bilden.



Det andra projektet stickar jag parallellt med vantarna. Det är ett par sockar i svart, likadana som jag stickade till dottern i blått 7-bröder garn. Fast de här ska jag ge bort i present när de är klara...



De är ganska snabbstickade, och det är egentligen vantarna också. Det gäller bara att ta sig tid att sitta ner med stickningen...

Igår kom några böcker jag beställt från Amazon. En av böckerna beställde jag för att den verkar väldigt bra för en nybörjarstickerska som jag; 
When Bad Things Happen to Good Knitters: An Emergency Survival Guide



Än så länge har jag bara bläddrat i den, men den verkar ha lösningar på de flesta stickningsrelaterade problem man kan stöta på. Bra, utförliga beskrivningar på hur man fixar och trixar.



Bok nummer två som hamnade i min brevlåda var 400 Knitting Stitches: A Complete Dictionary of Essential Stitch Patterns . En underbar bok att bara sitta och bläddra i och fundera över vad man skulle kunna sticka med de olika mönstren. En kul bas-bok för mig som inte har så många stickböcker ännu.


Jag fastnade bland annat för några av de tvåfärgade mönstren - frågan är bara hur länge jag kan hålla mig ifrån att provsticka dem? :)




måndag 14 februari 2011

En rulle strumpstickor

Jag blev så otroligt trött och irriterad i förmiddags när jag försökte hitta rätt storlek på strumpstickor till ett nytt projekt... Det var nästan omöjligt - jag hittade bara en storlek över och en storlek under den jag behövde hela tiden. Suck. Så jag bestämde mig för att inventera tygskåpet lite och sy ett strumpstickefodral. Och nu äntligen har jag alla stickorna sorterade från minsta till största storlek. Det känns fantastiskt enkelt att hitta rätt stickor nu! Fast... jag undrar om inte rundstickorna skulle förtjäna en liknande förvaring? :)




söndag 13 februari 2011

Sherlock på TV och sockarna klara

Ikväll har jag tittat på sista avsnittet av Sherlock på TV. Rysligt bra miniserie! Och strax innan Sherlock började fixade jag klart äldsta dotterns andra socka. Hon blev ganska nöjd tror jag. Nu ska jag sticka ett par till likadana, fast i en annan färg :)


lördag 12 februari 2011

Att återvinna en söndertvättad halsduk

Imorse letade jag efter en varm skön halsduk i byrån där jag förvarar mina vinteraccessoarer. Där fanns många sköna halsdukar. Och en ledsen söndertvättad/filtad ullhalsduk. Den var väldigt fin innan det lilla missödet med tvättmaskinen minns jag... Vad ledsen jag blir av söndertvättade saker. Speciellt när de har fina, broderade mönster på sig och är från Indiska. Och var dyra när de var nya.

Men jag satte saxen i den och bar iväg delarna till symaskinen. Tjoho - ett par recyclade vantar! :)


onsdag 9 februari 2011

Färdigbroderat och vinst

Jag broderade klart vantarna till mellandottern igår. De är broderade med vanligt stickgarn, lite på frihand sådär. Men ungefär likadant, så att de ska passa ihop. Det gick ganska snabbt att brodera dem och de blev ju definitivt roligare än de var från början.


Jag funderar på att göra en liten flätad snodd som man kan dra åt vid handleden, för dotterns handleder var smalare än jag tänkt mig, haha. Borde stickat dem mindre ändå, men nu vet jag till nästa par vantar i alla fall. Fast dottern var väldigt nöjd med dem ändå.



Kul att barnen kan uppskatta de hemstickade grejerna. Faktum är att min man sade "Åh vad fina de blev, det är nästan så att jag också vill ha ett par!" när han såg de färdiga vantarna. "Akta så att du inte får ett par likadana då", sade jag :)

Idag damp det fina armbandet jag vann hos Pysselfarmor ner i brevlådan. TACK! Det är verkligen jättefint. Här modellat av dottern. Hoppas att jag får använda det någon gång också, för hon ville helst inte ta av sig det efter fotograferingen....


Förresten såg jag att min besöksräknare kommit upp över 500! Redan! Jätteroligt att så många varit här och kikat på mina stickningsfunderingar. Man kanske borde ha en såndär liten utlottning? Någon som är sugen på det? Hmmm... ska fundera lite på det.

tisdag 8 februari 2011

Jag har vunnit!

Hurra, jag har vunnit en utlottning! Det här vackra armbandet, som Pysselfarmor gjort. Hade helt missat det, tills Pysselfarmor mailade mig och bad om min adress :) Jag längtar efter att vinsten ska dimpa ner i brevlådan!

På stickorna just nu har jag ett par sockar i Novitas 7 bröder-garn. Jag stickar överdelen och frampartiet i fem räta/fem aviga och byter vart sjunde varv. Ett enkelt mönster, men ändå inte tråkigt tycker jag. Sockarna är till äldsta dottern, hon gillar blått. Tänkte eventuellt sticka ett par likadana till min pappa sedan, fast i mörkgrått garn.


I övrigt har jag tänkt försöka hinna brodera klart på tumvantarna ikväll eller imorgon. Får se om lusten infinner sig. Och de där sockarna med hålmönster... suck. Jag funderar på att riva upp hela (&)&)(%¤¤##  och sticka någonting annat av garnet istället. Jag har fått agg till den stickningen på något sätt. Det tar verkligen emot att sticka på den. Konstigt. Kan man bli allergisk mot vissa stick-projekt? :)

söndag 6 februari 2011

Tredje gången gillt

Hmm... sockarna blir nog liggande ett tag till. De är fruktansvärt tråkiga att sticka. Jag gav mig på vantprojektet häromdagen istället. Suck... första vanten blev jättekonstig. Lång och konstig i proportionerna. Då letade jag upp ett annat mönster. Vante nummer två blev ÄNNU konstigare. Med tummen mitt i handen, haha! Sedan tänkte jag efter och tänkte efter... och gjorde ett eget mönster. Och då blev det två vantar, likadana. Och någorlunda OK. Jag håller på att brodera på dem just nu, resultat kommer i veckan.


Från vänster till höger:
* vante med konstiga proportioner och felaktigt upplockade maskor vid tummen
* vante med tummen mitt i handen :)
* och slutligen min egenuttänkta vante med början till broderi
Skam den som ger sig!

torsdag 3 februari 2011

... eller kanske inte totalt obildbar

Jag stickade lite till på mönsterprovet från "Vikingamönster i stickat". Bara för att jag kände att det MÅSTE vara rätt som jag gör. Det går liksom inte att göra på så många andra sätt. Och se där, nu börjar det nästan se ut som mönstret på bilden! :) 


Fast jag måste ändå ha stickat fel någonstans precis i början. Det ser konstigt ut högst upp på högersidan tycker jag. Men nu tror jag att jag fått kläm på hur mönstret fungerar i alla fall. Skönt! Jag vill verkligen sticka någonting med det mönstret. Antingen sockarna eller vantarna - fast vantarna syns inte så bra på min bild, det är de som ser lite avhuggna ut längst ut till höger... Får se vad jag säger om vantstickning när jag stickat klart min första vante. Om ett tag. Efter att jag stickat klart mönstersockorna som verkar ta en hel evighet att få klara...

onsdag 2 februari 2011

Jag känner mig helt obildbar

Lånade den underbara boken Vikingamönster i stickat av Elsebeth Lavold på biblioteket härom dagen. Bläddrade i den och bestämde mig för att sticka en provlapp med ett av mönstren. Eftersom jag aldrig stickat efter ett sånt diagram tidigare.



Öh... nu har jag inte kommit speciellt långt på provlappen ännu, kanske 12-13 varv, men det ser helt fel ut. Och jag förstår inte vad jag gör för fel heller. Jag läser diagrammet från höger till vänster på de räta varven och från vänster till höger på de aviga varven. Och om jag fattat det rätt så ska man tänka omvänt på det aviga varvet... att symbolen för en rät maska ska stickas avig..? Men problemet är att jag aldrig stickat flätor förut. Ska de också tänkas omvänt på nåt sätt på de aviga varven? HJÄLP! Jag fattar verkligen ingenting. Snyft.

tisdag 1 februari 2011

Det luktar sågverk här...

Idag kom mina rödceder-produkter med posten. "Mal"-kulor, ringar man kan hänga runt sina klädhängare och en spray att fräscha upp rödcederdoften med. De luktar MYCKET trä kan jag avslöja. Som om man just huggt ner trädet och sågat upp det här i mitt kök. Fast jag gillar det, det luktar trevligt. Min treåriga dotter höll däremot för näsan och påpekade att "det luktar blääää" - haha!
Jag har i alla fall placerat ut ringarna i mina garnlådor nu, och även satt en liten skål med kulor i närheten av där jag förvarade garnet förut. Kanske finns det fler odjur någonstans? Då ska de få vad de tål!



Igår stickade jag klart sockarna till min man. Ett projekt mindre att avsluta. Jag börjar känna mig någorlunda varm i kläderna nu med stickningen och vill kasta mig in i lite mer avancerade projekt. Planen är att först avsluta de sockar jag har på stickorna just nu, sedan göra klart vantarna jag började på. Och SEN... sticka nåt med flera färger... berättar mer om det en annan dag :)

Just nu sitter jag och dricker te och äter nybakade chokladmuffins. Och stickar. Det är Online stickcafé på Facebook idag igen. Trevligt! En annan himla trevlig sak är alla besökare jag redan haft på min blogg. TACK för det alla, det blir jag glad av.