onsdag 23 februari 2011

Jag slaktar t-shirts & lär mig virka

Igår var jag på Moster Ingalisas blogg och läste om en jättesnygg korg hon virkat av ett par gamla gardiner. Jag vill också! kände jag då. Fast jag kan ju inte virka. Ännu. Men efter att ha rotat fram mammas gamla virknålar och googlat upp en virkskola lärde jag mig äntligen att virka! Det var ett av årets projekt, att jag skulle lära mig virka. Fast det skulle bli efter att allt annat blivit klart, avslutat och färdigt. Just nu har jag egentligen inte TID med det här tänkte jag. Och fortsatte med virkskolan.Efter det blev det en raid i garderoben. Jag hittade massor av gamla noppiga t-shirts och sånt som ingen längre vill ha. En vända till med google, och då hittade jag en fantastisk beskrivning av hur man på bästa och enklaste sätt gör en t-shirt till en rulle garn. Så här gjorde jag:

1. Klippte bort överdelen och vek omlott. Beskrivningen säger att det bara får vara t-shirts utan sidosömmar, men det hade jag inga, så det struntade jag i. Är det äkta recycling tar man det man har hemma tycker jag!

2. Började klippa remsor.


3. Vek upp omlottstället och klippte alltihop till ett långt t-shirt-rep.


4. Drog så hårt jag kunde och töjde ut repet till ett garn. På bilden ovan ser man en liten hög till vänster med färdigt garn, och till höger hur det såg ut innan jag dragit i det.

5. Nystade. Ta-daaa, t-shirt-garn! Och det tog kanske... 5 minuter på sin höjd. Enkelt och kul!Jag virkade en rektangulär botten först, det verkade enklare än en cirkel. Sedan fortsatte jag bara virka så att det blev sidor. Det går åt en hel del gamla t-shirts... måste klippa i några till idag. Hittills har jag virkat ungefär halva korgen tror jag. Handtag... är det bara att hoppa över några maskor (heter det maskor när man virkar, eller kallas det bara stolpar?) eller hur ska jag tänka där?


Observera att jag valde att inte sprätta/klippa bort diverse tvättråds- och storlekslappar ur mina plagg innan jag började klippa. Det ser lite kul ut när jag virkar min korg. Tänkte att det kan bli ett roligt samtalsämne. "Öh, varför sitter det trasiga/halva tvättrådslappar i ditt virkprojekt??" Ett sätt att uppmärksamma andra på att det är coolt med recycling, kanske? :)

7 kommentarer:

 1. Jag handlar direkt på deras sida - http://www.yarn-paradise.com/ . Är jätte nöjd med deras garner, mycket att välja, billigt och super snabba leveranser!
  Lycka till med virkade korgen! Ser bra ut!

  SvaraRadera
 2. Metoden att vika och klippa tyg på det här viset är riktigt smart, och någonstans har jag sett t-shirts återanvändas på liknande sätt, men då till att sticka en badrumsmatta.

  SvaraRadera
 3. Ha vad smart du e. Jag som slänger så många t-Tröjor nu vet jag vad jag skall göra med dom.
  Tack för tipset.
  Kram

  SvaraRadera
 4. Tack för tipset! Kommer att bespara mig massor av tid då jag virkar klart min halvfärdiga tshirt-väska. Har hittills klippt "runt runt" längs kanterna och det har ju tagit en evinnerlig tid :-)

  SvaraRadera
 5. Kaj och flickorna får kanske gömma undan sina gamla smånoppiga mysfavvotröjor nu så du inte kommer smygande med saxen i jakt på virkmaterial till nästa varv...

  SvaraRadera
 6. Viken bra idé,att återanvända t-shirts,vad fint det blir,kul att du sparar lapparna i också.
  Känns bra att man lyckats inspirera någon! :-)

  SvaraRadera
 7. Härligt! Det bästa sättet att lära sig är att bara slänga sig in i nya saker - jag lärde mig sticka och virka på samma sätt. :)

  SvaraRadera