tisdag 29 mars 2011

Sommartoppen klar

Hurra, jag har stickat färdigt den!!



Mönstret hittade jag på Ravelry. Garnet köpte jag på Lidl - det gick åt lite mer än 4 nystan á 50 g till tröjan. Jag stickade storlek 5-7 år, men gjorde den kortare, och stickade inte ärmarna riktigt så långa som mönstret sade heller.

Nu måste jag nog sticka ett par sockor innan jag ger mig på nästa kofta/tröja.

1 kg garnleverans

Tack snälla brevbäraren som kom med mitt senaste Ebay-fynd idag. 10 x 50 g Louisa Harding Mariposa i färg nummer 07 och 10 x 50 g Louisa Harding Mariposa i färg nummer 09. £22 inklusive frakt. Nöjd!



Tänkte att det kunde bli en likadan topp som jag stickar till dottern. Fast i vuxenstorlek då. Dotterns topp håller just på att få ärmar. Nu är det inte långt kvar!

måndag 28 mars 2011

Tur och otur

Jag har vunnit en biljett till syfestivalen i Jönköping i Stickameras tävling! Hurra! Maken och barnen får nog gå på nåt lekland när jag frotterar mig med tyg och garner :)

Härom dagen fick jag en hel kasse med garner av en bekant också - jättefina garner. Bland annat 600 gram av ett rött bomullsgarn som jag nu funderar på att förvandla till en kofta med luva + duffelknappar till yngsta dottern.


Det var en hel del smånystan också som kanske vill bli sockar. Eller amigurumis? Jag är så lycklig, tur flera gånger i rad!



Jag har stickat och stickat på dotterns sommartop. Och nu börjar jag faktiskt se ljuset i tunneln - det är bara en pytteliten bit kvar att sticka på kroppen, och sedan ska jag förstås sticka små ärmar också. Lidl-garnet var dock av väldigt blandad kvalitet. Vissa nystan har varit helt OK medan andra nystan har drivit mig till vansinne med otaliga knutar. Blä. Statusen just nu på tröjan är:



I veckan kom också ett paket med virknålar jag beställt. I "carbonized bamboo", en mörkare bambu. Karboniserad...? Hm. Jag ska inte våga mig på en översättning kanske. Jag tror att man hettar upp bambun på nåt sätt. Nålarna är jättefina i alla fall, och sköna att hålla i. Och självklart blev jag tvungen att testa dem när de damp ner i brevlådan. Som tur var hade jag just hittat en hel påse med sidenband här hemma också, ca 0,5 cm breda. De fick bli en improviserad liten förvaringskorg till smink.


Och oturen, då? Äldsta dottern slapp kräksjukan. Men fick halsfluss istället... Suck. 40,5 graders feber en hel dag utan att vi kunde få ner febern. Och jätteont i halsen. Det vara bara att ringa doktorn och få en diagnos. 2 tabletter kåvepenin 3 gånger om dagen i tio dagar blev domen. Och ingen skola förrän på onsdag, eftersom hon smittar.  Ja, ja... bara alla är friska till helgen när syfestivalen är så blir jag nöjd...

onsdag 23 mars 2011

Mer sjukdom... och lite stickat

Just när vi började andas ut här hemma och känna att vad skönt, de andra barnen klarade sig från kräksjukan! så började mellandottern kräkas. Såklart. Väldigt lång inkubationstid, tycker jag. Eller så blev hon smittad precis på slutet? Hur som helst ligger hon helt utslagen här i soffan jämte mig och ömsom sover ömsom kräks. Hoppas verkligen att hon slipper kräkas i tre dagar, som hennes lillasyster gjorde.

Det blir en del stickat i alla fall, när man ändå sitter i soffan och försöker hjälpa sjukling. När hon sover stickar jag några varv. Just nu har jag just satt maskor på restgarn som ska bli ärmar sedan. Så här ser toppen ut hittills:

tisdag 22 mars 2011

Koftan in action + ny tröja

Det tog sin lilla tid för koftan att torka, men nu imorse kändes den äntligen torr. Och faktiskt, den blev bättre efter blockning. Ärmarna är nog fortfarande lite, lite för snäva - men inte så att det känns obekvämt i alla fall. Nästa gång ska jag kanske välja att sticka en storlek större eftersom jag gillar tröjor med lösare passform.




Garnet var jättemysigt att sticka med, men tyvärr luddar det av sig en hel del. Och det gör den färdiga koftan också, även efter tvätt. Det var inte supersmart att ha ett svart linne under just den här koftan va? Men det är smällar man får ta kanske :)

Jag blev väldigt förtjust i sidan jag hittade mönstret på i alla fall, där finns en hel MASSA mönster i oilka stickfasthet. Ska definitivt testa fler av hennes mönster!

Jag har just börjat sticka på tröjan till yngsta dottern som jag pratade om i ett tidigare inlägg. Har bara stickat en bit på halslinningen ännu, men så fort jag får en stund över ska jag sätta mig och sticka lite på den igen. Mönstret finns i vuxenstorlek också, och om dotterns tröja blir bra kanske jag stickar en likadan till mig själv...


söndag 20 mars 2011

Min första kofta

Äntligen har det hänt - dottern har slutat kräkas (eller rättare sagt: hon har inte kräkts på hela natten och inte på hela förmiddagen) och min första kofta är färdigstickad! Koftan blev ju sådär... jag hade nog hellre velat ha lite lösare passform i ärmen, men jag ska tvätta och blocka den hårt sedan, så kanske det löser sig?


Knapparna kommer från min farmors lager. När min farfar gick bort hittade vi en låda gamla knappar som farmor sparat, och då fick jag dem. Färgen blev inte riktigt rätt på bilden - knapparna är mer mjölkchokladbruna med svarta rutor på.

Hur som helst är koftan riktigt, riktigt varm och gosig. Den är stickad med Araucania Limari och sticka 10. Och det gav mersmak! Fast nästa vuxenkofta får bli i ett tunnare garn. Snart är det väl vår... eller?



Ska försöka återkomma med en bild av koftan när den är tvättad och blockad. En före/efter-bild kanske? Jag hoppas kunna snygga till den lite vid blockningen i alla fall.

Och nästa projekt? Jag har sneglat mycket på det här mönstret på Ravelry till yngsta dottern. Jag köpte ju billigt bomullsgarn på Lidl (i Hallunda, när jag hälsade på pappa) som jag tänkte kunde passa till en sån tröja.

lördag 19 mars 2011

Vinterkräk + Ebay-fynd

Stackars, stackars min yngsta dotter, hon får fortfarande inte behålla någonting i magsäcken - allt kommer upp igen. Just nu ligger hon i soffan här bredvid mig och sover. Vatten går bra om hon tar det teskedsvis, så hon blir i alla fall inte uttorkad, men nu har hon kräkts och kräkts och kräkts sedan i förrgår vid 17-tiden. Och jag har tröstat och torkat och spritat mina händer. Hoppas hoppas att ingen annan blir smittad...

En liten ljuspunkt i tillvaron igår var att ett Ebay-fynd anlände med brevbäraren. 500 g blått garn i blandfiber och ca 580 g lila garn i acryl. £15 inklusive frakt. I love Ebay <3


Och så har jag stickat klart båda ärmarna till koftan. Bara lite kvar nu då... Mönstret har jag hittat här, efter ett tips jag fick på Online Stickcafé på Facebook.

fredag 18 mars 2011

Stickar kofta och torkar kräks

Yngsta dottern har fått vinterkräksjukan så det blir en hel del kräkstorkande och tvättande just nu. Och däremellan försöker jag sticka några varv på vuxenprojektet: en kofta till mig.



Jag har stickat bakstycket och båda framstyckena hittills, och har just börjat på första ärmen. Sedan är det förstås ärm nummer två kvar att sticka. Och framkanter. Och halslinning. Plus montering. :)

onsdag 16 mars 2011

Måste testa

Var tvungen att testa att virka med lakansremsor också. Såklart. Eftersom det ändå var en del gamla barnlakan med i tygleveransen igår. Och jo, det gick bra det också. Fast jag tyckte att det var ganska ansträngande för handen  och handleden att virka med lakansremsor - det blev tungt och hårt. Resultatet av testet blev i alla fall en något mindre leksakskorg till samma familj jag virkade gårdagens korg.


Men jag virkar nog hellre korgar med t-shirt-tyger. Så mycket mer följsamt och lättarbetat. Kanske dags att gå bort till second hand-affären snart och erbjuda sig att ta hand om deras kasserade t-shirts?

tisdag 15 mars 2011

Tygleverans & beställningsjobb

Igår fick jag en hel IKEA-pappkasse med tyg och kläder levererat hem till mig från en kompis. Hon undrade om en del av kläderna kanske kunde förvandla sig till en korg att förvara leksaker i. Och tja... det gick ju bra :)


Jag klippte sönder kläder och gjorde nystan igår eftermiddag, sedan började jag virka korgen när jag satt och väntade utanför ett av barnens aktiviteter på kvällen. Efter frukosten imorse kände jag att det var dags att virka handtag - och sedan var den klar. Hoppas att den faller dem i smaken - men korgen är ju trots allt mestadels ihoppysslad av deras egna kläder, så det blir nog bra. Leverans till helgen, kanske?

söndag 13 mars 2011

Och vinnaren är...

Äntligen är det dags att dra en vinnare i min utlottning!  Jag har plockat fram en svart hatt, klippt lappar med tävlingsdeltagare och vikt... och nu låter jag min yngsta (och mest morgonpigga) dotter dra en vinnare...


Och vinnaren är...

.


.


.


.


.


.


.


Bettan/Sytanten! GRATTIS!



Jag hittade en mailadress i din blogg - ett vinnarmail är på väg :)  Och får du inget mail, eller om det kommer på avvägar - maila mig på   jenny.landstrom snabel-a  gmail.com så att jag kan skicka vinsten till dig.

GRATTIS GRATTIS GRATTIS GRATTIS :)

lördag 12 mars 2011

Större projekt

Nu har jag satt stickorna i ett lite större projekt. Det ska bli någonting till mig... ett vuxenplagg alltså... mitt första!


Ganska snabbstickat är det i alla fall med stickor 10 och Araucania Limari. Japp, samma garn som jag har i utlottningen. :) Ni glömmer väl inte att anmäla er till utlottningen? Sista dagen att anmäla sig är imorgon!

Pappa ringde förresten igår och meddelade glatt att sockarna passar perfekt nu - vilken tur! Då är både pappa och jag nöjda och glada nu. Som mitt nästa sockprojekt tror jag att jag skulle vilja sticka mig ett par tofflor att tova i tvättmaskinen. Jag har tre nystan Huopainen från Novita hemma. De bör funka att tova har jag för mig.

Och just det, jag har ju inte visat det färdiga paret vantar jag stickade... De blev OK, men nästa par vantar blir nog bättre. Trial and error...


torsdag 10 mars 2011

Blev de för små nu?

Jag kan inte låta bli att fundera över om pappas sockar blev för korta i foten nu... hoppas att de passar. Ska posta dem i eftermiddag. Till fotograferingen försökte jag få dem att se någorlunda lagom stora ut på mig, men nog syns det lite grand att de är för stora... De fastnade på bild i alla fall.


De senaste dagarna har jag läst på flera bloggar om lappsömnad. Det var länge sedan jag sydde nåt lapptäcke nu!  ... och så börjar det såklart klia i sy-lapptäcke-nerven på mig. Nu är det dock väldigt många projekt på gång samtidigt känner jag, så jag måste slå mig själv lite på fingrarna för att låta bli symaskinen.

Det senaste lapptäcket jag sydde var ett mystäcke till mellandottern. Både hon och jag är oerhört förtjusta i paisleymönster, och jag hittade oanade mängder med paisleymönstrat i tygskåpet när hennes lapptäcke skulle designas. Det är tyg från gamla sängkläder, tröjor, kjolar och gardiner vi använt. Bland annat.



Det är inte fullt så stort som ett sovtäcke, utan mer barnstorlek. Passar bra att ha i soffan en kall vinterkväll när man tittar på film. Nästa bild är inget under av fotokonst, men visar storleken på täcket i alla fall. Det är fotograferat på en dagbädd 90x200 cm.



Åh, vad sugen jag blir på att gå en sväng till tygskåpet nu... Nej, nej låt bli! Suck...

onsdag 9 mars 2011

Makens kläder träffar saxen

Nu har lekskaskorgen fått en ny ägare. Ett tre månader gammalt charmtroll. Jag föreslog att man kanske kunde bära omkring lill-tjejen i korgen när man går och handlar - i alla fall nån månad till :) Fast det kanske inte är det optimala transportsättet...

... och mitt förråd med t-shirt garner tog liksom slut med leksakskorgen. Fast när min man grävde lite i sin garderob hittade han några gamla reklamtröjor som bara legat och samlat damm. Hurra! Flera av dem var dessutom såna där sömlösa t-shirts. Det blev riktigt bra garn av dem - utan sömmarna att ta hänsyn till behöver man inte vara så rädd att dra sönder tyget.

Tröjorna förvandlade sig till en väsk-korg. Kanske till grönsakerna från torghandeln?

tisdag 8 mars 2011

Nya trikåkorgar


 Åh vad jag fastnat för att virka korgar av gamla t-shirts! Det är så himla roligt och går snabbt som vinden.Nu på förmiddagen har jag virkat en lite större korg att ha tex leksaker i. Den ska flytta hem till en liten flicka på tre månader tänkte jag. Som en tack-för-hjälpen-med-barnpassning till flickans mamma.Tack!


Igår valde min äldsta dotter ut två t-shirt-nystan ur högen och så blev de en korg till henne. Den är lite mindre och passar bra till smink och sånt. Den tog nån timme att virka sammanlagt, och var perfekt att ha med som tidsfördriv på barnens olika aktiviteter igår.



söndag 6 mars 2011

Stockholmsresa och rymdfarare

Nu är jag tillbaka i den småländska myllan. Eller... i den småländska kylan, kanske. Stockholm var trevligt som vanligt - alltid roligt att träffa pappa. Vi pratade, fikade och promenerade. På lördagen var vi på Tekniska muséet och såg utställningen NASA - a human adventure. Det var fantastiskt roligt att få se hur rymddräkter och rymdkapslar ser ut, och hur de har sett ut förr. Se den om du är i Stockholm!



Mer info om den resande NASA-utställningen hittar du på http://ahumanadventure.com/ .

I övrigt bjöd helgen också på ett släktkalas med roliga gäster och god mat. Mina hemstickade/virkade presenter blev uppskattade. Baskern var perfekt i storlek! Detsamma går tyvärr inte att säga om strumporna jag stickar till pappa. För det första hann jag inte klart båda innan jag kom till Stockholm, och för det andra blev de ungefär 1,5 cm för långa. Så de fick åka med på hemresan igen. Ska sticka tån lite annorlunda på strumpa nummer två, och om den ser bättre ut repar jag upp tå nummer ett och gör om den.

Ett snabb-besök på Lidl resulterade i 6 nystan billigt bomullsgarn. Tänkte att det kunde bli nån barnkofta av det, kanske... Jag älskar färgen på garnet. Lilamelerat får mig att må bra :)


torsdag 3 mars 2011

En gammal

Idag åker jag till huvudstaden. Kommer hem igen på söndag. Jag kastar in ännu en gammal basker i bloggen. Stickad förra sommaren i feather and fan-mönster i lila ulllgarn. Bästa färgen. Mjukaste, goaste, mest följsamma garnet jag någonsin stickat med! "Emu superwash", fyndat på Ebay UK.


Jättesockan...

Jag ringde faktiskt pappa nu på förmiddagen och frågade hur stora fötter han egentligen har. Det visade sig att jättestrumpan jag stickat nog ändå inte kommer att bli för stor! Men jag tar det säkra före det osäkra och väntar med att maska av tills han har provat den. I nödfall river jag upp en liten bit och gör den kortare när jag väl är där. Äntligen känner jag för att börja sticka strumpa nummer två!



Idag har jag också tvättat en basker jag stickade för ett tag sedan. Den ligger just nu på tork på en kökshandduk och väntar på att få åka med till Stockholm. Tänkte kanske att det fanns någon där som gillar basker... vi får se ;)


onsdag 2 mars 2011

Storlekstrubbel + ny bok

Jaha, här sitter jag med en styck färdig strumpa till pappa och funderar på om den blev alldeles för lång... måste jag riva upp en bit på tån och sticka om? Fast tänk om den blir för kort då? Suck. Känner att jag tappade lusten att sticka lite.

Jag var på bokrean på Akademibokhandeln tidigare idag, men blev lite besviken. Vilket trist utbud de hade på årets rea! Ett bord romaner, men fyra eller fem bord med kokböcker? Jag köpte en bok i alla fall, men den var inte på rea.


Virkskolan av Jan Eaton. Den innehåller faktiskt allt det jag önskade mig. En verkligt grundläggande bok för någon som mig (som aldrig virkat förut). Den blev jag väldigt nöjd med.

tisdag 1 mars 2011

Tre korgar och en halv strumpa

Just det, jag skulle ju sticka ett par strumpor till pappa. Hm. Kom bara till halva första strumpan innan jag blev distraherad av en virknål som ville bli använd. Suck... den klassiska "Jag ska bara..." intädde. Och jag skulle bara virka klart den lilla plastpåse-korgen. Så det gjorde jag.


Fast sedan råkade jag titta på alla nystanen med t-shirt-garn. Och då hände det igen. "Jag ska bara... testa lite..." tänkte jag. Och så virkade jag två korgar i t-shirt-garn också. En rund liten, liten korg. Och en lite större i plommonlila och grått.


Ja, ja. Ingen större skada skedd. De får nog också åka med till Stockholm. De kan säkert hitta ett nytt hem där. Pappas strumpor, då? Jo... det går framåt. Ska börja med hälen på första strumpan nu. Och hoppas att jag inte blir distraherad av annat idag, så att de hinner bli klara i tid!